skal man vælge økologisk gær?

skal man vælge økologisk gær? - hej magi - @juliemakes - hejmagi.blogspot.com


For nogle år siden dukkede der en masse indlæg op på diverse blogs omhandlende gær. Der var ikke styr på fakta, og mange blogs skrev at spildevandet fra en ikke økologisk gærproduktion var svært nedbrydeligt.
Det er eftersigende ikke sandt. Spildevandet fra ikke-økologisk gær bliver renset, ligeså vel som spildvandet fra økologisk vand bliver det, og til sidst bliver det lukket ud, tilbage i havet. I virkeligheden er der nogen der har omtalt sig om noget som ikke de måske ikke havde undersøgt til bund og i hvert fald ikke forholdt sig kritisk til, da de validerede deres information, før de udtalte sig.

Jeg faldt også i, dengang jeg læste det om det, for et par år siden, og det passede nogenlunde med at det var der at man begyndte at kunne købe økologisk gær i de fleste supermarkeder. Siden hen har jeg læst meget om gær, økologisk og ikke-økologisk.

Fakta er, at almindeligt gær, eller konventionelt gær om man vil, altså ikke økologisk gær, er lavet med brug af kemisk fremstillede stoffer, så som ammoniak og fosforsyre, og også flere andre jeg ikke nævner her. Ammoniak er et kvælstof som skal bruges for at fremstille gær. I økologisk gær, der bruger man i stedet økologisk soyaplante som kilde til kvælstof.

Altså bliver ikke-økologisk gær fremstillet med diverse kemikalier og der er brugt melasse fra ikke økologiske sukkeroer groet på Lolland og Falster (hovedsageligt), da det er der de fleste af vores danske sukkerroer kommer fra.
Økologisk gær bliver lavet på melasse fra økologiske sukkerroer, da det ikke er så udbredt med økologiske sukkerroer i Danmark, bliver økologisk gær produceret i Danmark, lavet på melasse fra økologiske sukkerroer fra andre steder i Europa.

Jeg vil derfor i stedet sige, at man ligesom når man tager et valg om man vil købe og spise økologiske råvarer eller ikke, skal man tage et valg omkring den gær man bruger ligeså. Der er nemlig ikke noget reel fakta der ligger til baggrund for at sige, at almindeligt, konventionelt, ikke-økologisk gær, er et usundere produkt, end andre almindelige, ikke-økologiske produkter, eller at det modsatte (økologisk) er mere sundt.

Jeg synes personligt, at det er rigtig ærgerligt, at man ikke har flere økologiske sukkerroer i Danmark, så man ikke skal vælge om man vil støtte økologisk eller om man vil støtte lokale danske råvarer og undgå den ekstra spredning af CO2.

Hjemme hos os, har vi taget et valg om, at vi gerne vil støtte økologi, så vi køber økologisk gær. Hvis du vil læse mere om vores valg, se her.


Til information er de to versioner af gær der er omtalt her, begge fra Malteserkors Gær. Der findes også andre producenter af gær, men da det er Malteserkors Gær der kan købes i de fleste almindelige supermarkeder og at det ikke er alle supermarkeder der har et alternativ, har jeg valgt kun at tage udgangspunkt i de to.
Der bliver blandt andet produceret økologisk gær fra Skærtoft Mølle, men det forhandles desværre ikke så mange steder, det skulle dog eftersigende have en god smag.
Hvis du vil læse mere om Malteserkors Gær, læs her, eller hvad eksperterne siger om gær, læs her.


Dette indlæg er ikke sponsoreret, men skrevet på baggrund af min personlige holdning.

Kommentarer

Populære indlæg