20 ting vi konkret gør for at sænke vores klimaaftryk og 8 ting jeg gerne ville gøre bedre

hejmagi.dk - @juliemakesmagic - 20 ting man kan gøre for at sænke sit klimaaftryk

I dag vil jeg gerne dele nogle af de ting vi gør for at sænke vores klimaaftryk, og jeg håber du vil dele dine, i kommentarfeltet, sådan at vi sammen kan blive bedre.

20 ting vi gør for at sænke vores aftryk:

1. Mængden af blød plast er stor generelt og i vores husholdning, og derfor er jeg nu begyndt at sortere den fra også, for selv at køre den på genbrugsstationen, og dermed bliver den ikke brændt med resten af restaffaldet men genanvendt.

2. Vi bruger karklude uden mikroplastik. De fleste er i strikket bomuld. Jeg har faktisk set, at i Lidl kan man købe klude der ligner engangskarkludene, men de skulle eftersigende være uden mikroplastik.

3. Vi spiser minimalt af oksekød, og spiser ikke særlig meget svinekød heller. Nogle dage spise vi slet ikke kød til aftensmad, og vi spiser generelt mindre kød, end vi gjorde for år tilbage.

4. Vi køber lokalt når det er muligt. Fx. æg køber vi på en gård i nærheden. Vi forsøger altid at vælge danske varer over økologi og udenlandsk, og vi forsøger også at spise efter hvad der er i sæson, selvom det ikke altid lykkedes. Vi køber desværre stadig bananer, kiwi og appelsiner, selvom det slet ikke kan produceres på vores breddegrader, uanset årstid.

5. Vi har æble-, pære-, blomme- og figentræer i haven, og jeg har netop lavet nogle bede så vi også vil kunne hente lidt af vores grøntsager lige uden for døren. Jeg er også ved at gøre plads til at vi kan plante rabarber, stikkelsbær, hindbær og blåbærbuske.

6. Vi har aktivt valgt, at vi ikke vil flyve. Vi har så mange smukke steder, vi kan tage på ferie, uden vi behøver flyve dertil. I år skal vi til Ærø og Bornholm på ferie, sidste år var vi på Djursland. Jeg ved ikke om det vil være sådan for evigt, men hvis ikke man "nøjes" lidt, så kommer vi aldrig klimaproblematikken til livs. Og helt ærligt, vi nøjes jo rent faktisk ikke ved at tage på ferie mere lokalt, det handler om at vi kan nyde at være sammen og få nogle oplevelser som vi ikke får i dagligdagen.

7. Vi bruger vores tøj til det er slidt op, og køber sjældent nyt. Jeg og børnene går også i brugt tøj. Det giver ikke rigtig mening for min mand, for han skal holde en vis standard med sit arbejdstøj, men han går med sine skjorter til der kommer huller i, og derefter bliver de givet til de diverse steder hvor fibre kan blive genanvendt, i stedet for at det bliver smidt ud. Jeg planlægger at skulle have tøj på fra skabet, når vores yngste skal døbes her om halvanden måneds tid, eller måske få kigget en genbrugsbutik igennem.

8. I sammenhæng med ovenstående, så går vi i det samme tøj hele året rundt. Vi skifter ikke ud pga. sæson, men klæder os på i lag. Om vinteren bruger vi de samme kjoler som om sommeren, bare med strømpebukser og en sweater over.

9. Mange af vores møbler er nogle vi har arvet, fundet til storskrald eller købt brugt. Vi prioriterer at sofa og senge er nye primært, men resten bruger vi gerne tid på at finde, i stedet for at købe det fra ny.

10. Vi opbevarer så vidt muligt vores rester i bokse i køleskabet, i stedet for at bruge poser, film eller stanniol. Og vi spiser gerne det samme flere dage i træk, så vi har så godt som intet madspil.

11. Vi bruger tandbørster i bambus og genbrugsplast.

12. Jeg bruger en app der hedder Kemiluppen, hvor man tjekke om sine pleje-og kosmetikprodukter indeholder parfume, hormonforstyrrende stoffer og miljøbelaster. Jeg køber ikke produkter som ikke app'en har godkendt.

13. Jeg bruger en menstruationskop i stedet for bind og tamponer.

14. Vi medbringer altid selv indkøbsnet eller en gammel pose når vi handler, så vi ikke behøver købe en ny pose i plastik.

15. Jeg bruger genanvendelige ammeindlæg af uld, silke og bomuld, i stedet for dem der kun kan bruges en gang og så smides ud.

16. Vi bruger vatpinde med træ, i stedet for plastik.

17. Vi tager altid selv kaffe med i vores egen kaffekop med låg, i stedet for at købe en i papkrus. Det sparer både miljøet og pengepungen.

18. Vi slukker for vandet når vi sæber os ind og vasker hår, når vi er i bad. Og tit går jeg i bad sammen med vores piger, for at spare et bad selv.

19. Når jeg koger vand til kaffe, varmer jeg kun det vand jeg har brug for. Og hvis der alligevel skulle være lidt til rest, som jeg ikke varmer igen, så hælder jeg det i en vandkande jeg har stående på køkkenbordet, så vores planter kan få det i stedet for det ryger i vasken.

20. Alle vores el-pærer er LED.


Men der er også ting hvor jeg godt kunne tænke mig at blive bedre. Så mine mål for den næste måned er:

1. Jeg ville gerne undgå helt at bruge stanniol og madlavningsfilm. Jeg har set på bivoks papir eller wraps, og det vil jeg undersøge noget mere, så vi kan få det erstattet.

2. Vi har før været gode til at lave madplan og handle ind en gang om ugen. Vi smider ikke meget ud, men tiden vi kan spare og benzinen. Det vil jeg så gerne at vi får gang i, igen.

3. Jeg vil gerne strikke/hækle nogle "vatrondeller" til at rense huden og tage make up af med.

4. Jeg vil gerne have en vandflaske, som kan bruges igen og igen.

5. Jeg vil blive bedre til at tage frossen mad op dagen før og dermed tø det op i køleskabet. Så sparer vi lidt på energien.

6. Vi skal have etableret en regntønde, så vi kan samle regn op til at vande med i vores have. Desuden skal jeg have vandkanden med på badeværelset, så jeg kan komme det kolde vand deri, mens jeg venter på det bliver varmt, når jeg skal i bad. Vores vand er lidt lang tid om at blive varmt, og der er ingen grund til at det bare ryger direkte i kloakken.

7. Mindre tørretumbling. Der er ikke så meget at sige. Det er for dumt.

8. Jeg vil hente og aflevere Sienna fra vuggestuen på gåben oftere. Skal vi sige 3 ud af 5 dage, som et realistisk mål til at starte med?Har du nogle idéer til, hvilke tiltag vi ellers kan gøre, vil jeg meget gerne høre fra dig ♥

Kommentarer

Populære indlæg